5474
Alles over vloer- en wandverwarming
Gepubliceerd: 21-01-2015 Laatste update: 23-03-2018

Ook al is vloer- en wandverwarming de kinderschoenen al lang ontgroeid, installateurs moeten nog elke dag de indianenverhalen de wereld uit helpen. En dat terwijl het een erg toekomstgericht systeem is, gezien de energiezuinigheid en plaatsbesparende comfortwarmte. Sanitair- en verwarmingspecialist Viega lijstte de 10 meest voorkomende vragen voor u op.

 

1. Is het waar dat men van vloerverwarming dikke voeten krijgt?
Die kwamen in de beginjaren wel eens voor, meestal bij elektrische vloerverwarming, die moeilijk te regelen was, maar ook bij de eerste hydraulische vloerverwarmingsinstallaties, waarbij de watertemperatuur te hoog werd ingesteld. Hierdoor konden contacttemperaturen oplopen tot meer dan 35°C. Viega berekent de Fonterra vloerverwarming met maximale contacttemperaturen van 29°C bij tegels en 27°C bij parket. Enkel in randzones (loopzones) waar men meestal niet lang stilstaat, kan een contacttemperatuur tot 33°C voorkomen. Vloerverwarming is bovendien gezonder omdat er geen stofverplaatsing is, zoals bij circulatiewarmte van radiatoren. Een grote troef voor allergielijders.

2. Is vloerverwarming geschikt bij parket?
Vandaag kan vloerverwarming geplaatst worden onder zowat alle vloerbedekkingen, van tegels, kurk, gietvloeren, tot tapijt en dus ook parket. Wel berekent Viega bij parket de temperatuur op maximaal 27°C, om uitdroging van het hout te voorkomen. Belangrijk hierbij is de juiste luchtvochtigheid (te bespreken met de installateur van het parket). Wilt u extra grote tapijten? Kies dan voor tapijten die speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Zij worden steeds aangeduid met een symbool van vloerverwarming. Kleine tapijten of ‘lopers’ zijn sowieso geen probleem.

3. Krijg ik het wel warm genoeg met vloerverwarming?
Omdat vloerverwarming een ‘lagetemperatuuroplossing’ is, denkt men vaak dat het niet echt warm wordt in de ruimte. Maar het vermogen dat nodig is voor de warmteverliesberekening (= Watt nodig om de ruimte te verwarmen) is bij vloerverwarming en traditionele radiatoren precies hetzelfde. Het verschil zit in de warmteafgifte, en die is wél afhankelijk van het verwarmingselement. Vloerverwarming is stralingswarmte (= comfortwarmte), die over de hele ruimteoppervlakte aangenaam verwarmt tot op ‘menshoogte’, en dat kan bij lagere temperaturen. Een radiator heeft hogere temperaturen nodig omdat hij de hele ruimte met beduidend minder verwarmingsoppervlakte moet verwarmen via luchtcirculatie (convectiewarmte).

4. Hoeveel plaats verlies ik in de hoogte met de vloeropbouw?
Bij traditionele vloerverwarming spreken we van een vloerafwerking (tegels, parket, …) met daaronder een chape van minimaal 6 cm. De overige beschikbare hoogte kan best opgevuld worden met isolatie. Lagere vloeropbouw is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij renovatie met Fonterra Reno of Fonterra Base Flat 12. Met Fonterra Reno is het zelfs mogelijk om de vloerverwarming boven op de bestaande vloerbedekking te plaatsen. De voorgefreesde gipslaten (18mm dikte) en PB-leidingen worden afgewerkt met een vloeibare gietmassa. Deze gietmassa is slechts 3 tot 4 mm dik.

5. Hoe kan ik de temperatuur in verschillende ruimtes regelen?
Met verschillende kringen, die door Viega in een verlegplan worden uitgetekend, kunnen individuele ruimtes afzonderlijk verwarmd worden. Maar hét grote voordeel is dat je amper iets hoeft te regelen. Gezien de traagheid van opwarming (inertie), is het af te raden de installatie volledig af te zetten. Met een voorgeprogrammeerde instelling kan een minimale nachtverlaging ingesteld worden, en ook tijdens je vakantie moet je hooguit enkele graden lager schakelen. Dit is energiezuiniger dan de installatie uit te schakelen en achteraf opnieuw volledig te laten opwarmen.

lookbook2025.png

6. Kan vloerverwarming (lage temperaturen) op een bestaande radiatorinstallatie (hoge temperaturen) aangesloten worden?
Ja. Mits toepassing van een verdeelregelstation waarbij we een verlaagde temperatuur (regime 45°C-35°C) toepassen. Vloerverwarming kan dus ook perfect in een individueel appartement geïnstalleerd worden, zonder dat de buren meedoen. Een loskoppeling van hogetemperatuursystemen en oppervlakteverwarming is mogelijk via een verdeelstation (geleverd met passende inbouwkast), die de installateur in een aanpalende ruimte of bergruimte kan plaatsen.

7. Kan ik best radiatoren behouden op de bovenverdieping of om extra bij te verwarmen?
Toch niet. Vroeger werd het huis verwarmd op maximale keteltemperatuur en was het nuttig om de verwarming in ongebruikte ruimtes uit te schakelen. Met vloerverwarming is het best het geheel te laten draaien, zo krijg je overal dezelfde ‘comfortwarmte’. In badkamers, of naast de sofa kunnen sommige mensen er de voorkeur aan geven om nog extra verwarming te voorzien. Hiervoor is wandverwarming op onbenutte plaatsen zoals douche- en badwanden ideaal, zo verlies je ook geen plaats met een radiator.

8. Wat met onderhoud of in geval van een lek?
Dankzij de lage temperaturen en lage watersnelheid, is bij normaal gebruik van de installatie een lek hoogst onwaarschijnlijk, zonder duidelijke en extern toegebrachte schade aan de buis. Indien er toch een doorboring of beschadiging aan een buis zou voorkomen, dan kan met Viega perskoppelingen als tussenstuk de buis hersteld worden. Onderhoud is niet nodig, tenzij bij een periode van langdurige stilstand waarbij de vloerverwarming uitgeschakeld werd (maanden/jaren). Dan is het aan te raden om de installatie te laten doorspoelen door een professionele installateur om algenvorming tegen te gaan.

9. Mag je vloerverwarming onder keukenkasten plaatsen?
Op plaatsen waar er zeker altijd kasten zullen staan, is het onnodig om vloerverwarming te leggen. Onder een kookeiland echter raden wij aan om ook vloerverwarming te plaatsen, zodat bij een latere herinrichting van de keuken (waarbij de kasten op een andere plaats kunnen komen te staan) er reeds overal vloerverwarming aanwezig is. Bovendien is de kans dat voedsel in de keukenkasten door de warmte aangetast wordt miniem, doordat de vloerverwarming op lage temperaturen werkt, en de oppervlakte onder de kasten erg klein is. Het is enkel aan te raden om onder de koelkast een isolatieplaat te leggen.

10. Kan ik bij wandverwarming nog kasten of schilderijen tegen de wand plaatsen?
Zeker en vast. Vandaag genieten open kasten en kleinere rekken de voorkeur, waardoor de warmte makkelijk kan circuleren. Wat schilderijen betreft: met een thermofolie kun je eenvoudig vaststellen waar de leidingen zich in de wand bevinden zodat er geen buizen kunnen geraakt worden bij het boren.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide