Tegenwoordig kan op een verantwoorde manier een parket-, planken-. kurk- of laminaatvloer gelegd worden op een vloer met vloerverwarming. Als de vloerverwarming de hoofdverwarming is, geldt dat een vloer die gelijmd is aan de ondervloer hiervoor het meest geschikt is. Als de vloerverwarming als bijverwarming wordt gebruikt, kunnen ook zogenoemde zwevende vloeren worden toegepast. Als tussenlaag wordt dan een foamlaag aanbevolen die is voorzien van perforaties, waardoor de warmte snel naar boven trekt en zich door de aluminiumfolie aan de bovenkant van de foamlaag gelijkmatig verdeeld. Om naadvorming in de vloer als gevolg van langdurig verwarmen zoveel mogelijk tegen te gaan, is het nodig om in de winter een luchtbevochtiger te gebruiken zodat de relatieve vochtigheid niet beneden de grens van 55 % komt.
Verschillende systemen Voor vloerverwarming als hoofdverwarming worden doorgaans warmwatersystemen gebruikt, waarbij de waterleidingen op de betonnen constructievloer liggen en zijn ingegoten in de afwerkvloer. Als daarop een parketvloer wordt aangebracht, mag de maximale temperatuur van de cementdekvloer niet hoger worden dan 32 graden (watertemperatuur van rond de 40 graden). Tegenwoordig wordt ook veel gewerkt met een systeem waarbij koperen leidingen worden aangebracht in een 3 cm dikke isolatielaag, welke wordt afgedekt met een warmteverdelende plaat van aluminium. Hier overheen komt een laag Fermacell dat weer wordt afgedekt met triplex. Op dit triplex wordt dan de parketvloer bevestigd. Verder kennen we natuurlijk nog de elektrische vloerverwarming. Hierop kan uitstekend een zwevende vloer worden toegepast, mits de temperatuur van de elementen niet hoger wordt dan 28 graden Celsius.
Welke houtsoorten?
Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor toepassing op vloerverwarming. Zo zijn tapisvloeren van "nerveuze" houtsoorten als beuken, maple en jatoba minder geschikt vanwege het risico van vervorming. Verder geldt als advies voor de houtdelen een maximale breedte van 16 cm en een maximale lengte van 200 cm.
Vloerkoeling
In steeds meer woningen worden klimaatsystemen aangelegd voor zowel koelen als verwarmen. Wordt daarop een parketvloer aangebracht, dan is het van belang dat voor de koeling een geavanceerd regel- en beveiligingssysteem wordt toegepast om inwendige condensatie te voorkomen. De aanvoertemperatuur van het koelwater mag ook nooit onder de zogenoemde dauwpuntstemperatuur liggen omdat dit kan leiden tot condensatie en schade aan het parket.
Tip
Leg bij voorkeur geen karpetten op een parketvloer met vloerverwarming. Hierdoor kan namelijk opeenhoping van warmte ontstaan, waardoor de ruimte niet goed op temperatuur kan komen en er schade aan de parketvloer kan ontstaan.
Bron: Vereniging comfortabel wonen