Meer zeggen met minder: minder kleur, minder dessin, minder mixen met stijlen. Het is heerlijk rustig thuiskomen in een universum van licht en ruimte. Het witte interieur is terug met een serene en tegelijkertijd spannende uitstraling, want we zoeken de contrasten op. Tegenstellingen tussen zwart en wit en tussen warm en natuurlijk, met marmer, wol en linnen, en cosmic chic met staal en glas en de maan als inspiratiebron. Dit pure interieur voelt bijna gewichtloos aan en de bewoners zweven er doorheen als futuristische kosmopolieten. Laat je inspireren door de smaak van deze Urban Astronauts.
Spiegel My Moon My Mirror van Diesel voor Moroso via Edha; bijzettafel van Molteni, karpet van Domaniecki beide via Co van der Horst; lamp van Diesel voor Foscarini, kruk Wire beide via Mobilia Woonstudio. Shirt van Cos; Sashiko Pants van Studio Ayqido; sneakers van Nike.
Maak een grafisch lijnenspel door te spelen met wit en zwart en onverwachte structuren, vormen en formaten. Stalen buisframes zijn, hoekig of afgerond, verwerkt in onderstellen van stoelen, kasten of tafels. Zo creëer je een huiselijke laboratoriumlook, wat misschien klinkt als een tegenstelling, maar het is nu net zo’n onverwacht contrast wat dit interieur interessant maakt.
Licht- en schaduwbeleving verdienen de aandacht, want het zijn de grijstonen die functioneren als de verbindende factor tussen al dat wit en zwart. Durf te gaan voor een extra fel kleuraccent zoals sirenerood en laat dat her en der terugkomen. Opvallender kan bijna niet! Kies daarom zorgvuldig welk item uitverkoren is om in een felle kleur de show te stelen. Maak een groot gebaar met een PMMA-acrylaat plaat als transparante ruimteverdeler of houd het subtiel met een mooi fotoboek, een tray of een vaas. Zelfs een felgekleurde bloem kan deze witte kamer extra doen sprankelen. Wanneer je niet houdt van sirenerood zijn electric blue, citroengeel en shocking pink ook trendaccenten die werken.
Links: Kast Kilt Light van Asplund via Nordic New; staande lamp van Diesel voor Foscarini via Mobilia Woonstudio; grid-behang van Ferm Living; grote parfumfles van Maison Martin Margiela via Sprmrkt; keramische set van Aldo Bakker voor Thomas Eyck, waterkaraf, azijnfles, oliekan en olieschaaltje alle via The Frozen Fountain. Zijden rok met kralen en top van Claes Iversen. Rode PMMA-plaat van Vink Kunststoffen. Rechts: Ketting Sphere Horizon van The Boyscouts is er in goud, zilver of rosé; marmeren snijplank Chop Chop van Hay.
OPPERVLAK
Het nieuwe witte interieur is allesbehalve saai. De witte kast Kilt Light van Asplund is een stijlelement in de ruimte door zijn grafische grid dat de deuren en lades verstopt. De hoge poten van metaal geven de kast een luchtigere oogopslag. Ook in de lamp versterkt het witte metalen frame rondom de glazen kap de sfeer. Het zwarte ruitpatroon op het behang is een tijdloos dessin dat overal bij past maar ook op subtiele wijze de witte basis opbreekt en opfleurt. STEEN
Marmer is de meest trending steensoort onder al het populaire natuursteen. Marmeren tafelbladen, onderzetters, vazen en accessoires zoals deze marmeren snijplank Chop Chop van Hay verrijken deze woonmodetrend, helemaal in combinatie met een metallic accent.
Bank Tufty Time van Patricia Urquiola voor B&B Italia via Edha; bijzettafels Fly met marmeren blad van &Tradition, zwart krukje Zig Zag beide via Mobilia Woonstudio; spijlenstoel J110 van Poul M. Volther voor Hay; boek Binnenskamers van Tim Enthoven via The Frozen Fountain; keramische kop en schotel uit de Dibbern Carrara-collectie via Mek. Marmeren kandelaars van Tom Dixon, witte boeken van Chanel en Maison Martin Margiela, karpet Structure Mix van Perletta, viltplant Calla, Alocasia en Sanseveria van Wandschappen alle via Co van der Horst. Op de sokkels: grijze Flowerpot L van Hay, tafellamp Milk van &Tradition, opbergdoos met grid van Hay (set van drie) alle via Mobilia Woonstudio.
OPWINDEND GRIJS
Spannende toon-op-toon combinaties met grijs houden de aandacht vast! Dit interieur voelt zacht en warm aan door robuuste vormgeving en de toepassing van hout en wol. De handgemaakte vormen van de salontafels, het grof geweven kleed, de doorgestikte plofbank en de spijlenstoel brengen gezelligheid. De sfeer is echter nog steeds strak en minimalistisch. Daar zorgt het grafische ruitpatroon van het behang voor, net zoals het monochrome kleurenpalet met een metallic accent en de drie witte zuilen die een dubbelrol spelen als ruimteverdeler. Op de sokkels worden bijzondere designobjecten uitgelicht, wat de ruimte iets kunstzinnigs geeft. Ook de moderne architectuur draagt daaraan bij. Die maakt een optimale daglicht beleving mogelijk, net als geïntegreerde kunstlicht systemen en nieuwe led-sfeerverlichting in allerlei kleuren, projecties, sterktes en verloopeffecten.
Links: V.l.n.r. onderste rij: witte houten stoel J77 van Hay; zwarte metalen stoel met kussen Wire chair van Vitra; stoel J77 van Hay. Middelste rij: zwart metalen kruk Wire van Pastoe; witte en zwarte metalen Wire stoel van Pastoe. Bovenste rij: zwarte metalen Wire stoel van Pastoe; houten witte stoel J104 van Hay; houten zwarte stoel J110 van Hay alle via Mobilia Woonstudio. Rechts: Eettafel Slim van Arco via Co van der Horst; keramische borden van Dibbern Carrara, borden van JL Coquet, etagère uit de Tea with Georg-collectie van Scholten en Baijings voor Georg Jensen alle via Mek; borden, kommen en schalen Majolica van Hella Jongerius voor Makkum via Strand West. Hij: jasje van Avelon via SPRMRKT; overhemd en pet van Études Stduio via Puha ;pantalon van COS. Zij: sweater en broek van Studio Ayqido.
IN BALANS
Wil je meer balans in je interieur? Je kunt vormen en dessins eindeloos combineren zolang de kleurencombinatie maar zwart en wit is. Er ontstaat vanzelf een grafisch spel dat tijdloos en modern oogt. Designklassiekers zoals de Wire chair van Vitra en de Wire stoel en kruk van Pastoe passen perfect bij nieuw design van jongere merken als Hay en Arco. De eettafel Slim dek je met een verzameling wit keramiek en glaswerk met grafisch patroon van Scholten en Baijings voor Georg Jensen. Dit succesvolle ontwerpersduo heeft grafische patronen wereldwijd als interieurtrend op de kaart gezet. Het is zeer de moeite waard om hun ontwerpen voor vele grote merken online te bekijken voor inspiratie.
Carbon kastje Fien van Frank Winnubst, architectuurmodellen van keramiek van Chisel & Mouse: Lescaze House, Battersea en Willow Teahouse, koptelefoon van Urbanears alle via The Frozen Fountain; perspex-box van Hay via Mobilia Woonstudio; gebreide schoenen Free Flyknit van Nike Running; plaid Inka Blanket van Ferm Living; vazen Agnes van Normann Copenhagen via Strand West; dienblad van Artek, cookie tray van Asplund beide via Nordic New; potjes van Scholten & Baijings voor 1616/Arita Japan via Mek.
LIJNENSPEL
Steeds meer inspiratie voor het interieur is afkomstig van grote bouwconstructies in de architectuur. De sterke en functionele belijning van gebouwen, torens en bruggen zien we terug in kasten, stoelen, lampen, tafels en banken. Dankzij nieuwe technieken kunnen diverse materialen worden gecombineerd in één object. High-tech stoffen als carbon en stoere, duurzame materialen uit de bouw, zoals beton, glas, metaal en steen, zijn de trend. Een voorbeeld is kast Fien van Frank Winnubst gemaakt van carbon, met een open en architectonische uitstraling. Smalle, al dan niet gekleurde, metalen buisframes geven een nieuw industriële gevoel. In de styling speel je net zoals op de foto met functionele accessoires, gebruiksvoorwerpen en mode-items in zwart-wit.
Links: Trolley van SMD Design, tafelspiegel van Normann Copenhagen, waxinelichtjeshouders Swoon van Asplund, transparante tafellamp Demi van Mattias Stenberg voor Design House Stockholm alle via Nordic New; marble tray L en perspex box van Hay via Mobilia Woonstudio; fotoboek Abba tot Zappa via The Frozen Fountain; The Gentlewoman Magazine; karpet Cowhide via Co van der Horst. Rechts: Spiegel Fading Mirror van Thomas E. Creations; zonnebril Dreyfuss van Komono via The Frozen Fountain; top met polkadots van Studio Ayqido; vest van Maison Martin Margiela.
ZACHT
De witte futuristische sfeer wordt verzacht door de ronde vormen van een aantal must haves binnen deze trend: de spiegel, de trolley en een lichtobject met een reflectie. Het degradé-verloop van wit naar transparant in spiegel Fading Mirror van Thomas E. Creations zet de juiste subtiele toon. Met de natuurlijke optiek van marmer, wollen breisels in plaids en kussens en een bleke harige koeienhuid als vloerkleed maak je dit interieur zacht en aangenaam.
Links: Lamp Fork van Diesel voor Foscarini via Mobilia Woonstudio. Hij: regenjas van Études Studio; overhemd van COS; zij: lange blouse van Helmut Lang. Rechts: Kast Lens van Patricia Urquiola voor B&B Italia via EDHA; wijnglazen en mappen GRID van HAY via Strand West; leren tas SS4 van Amberebma via Studio Ayqido.
STYLINGTIP: WIT-OP-WIT
Wit is er in allerlei tinten en ze toon-op-toon combineren is een duidelijk signalement in de mode en in het interieur. Bereik de juiste look en feel door verschillende materialen met elkaar te mixen. Speel met transparantie, laagjes en hier en daar een kleuraccent in zwart of rood. Maak de muur extra mat met witte kalkverf en verlicht de ruimte met de staande lamp Fork van Diesel. De open kast Lens is aan één zijde voorzien van caleidoscopisch glas, voor een special effect dat toch transparant is.
Links: Boek How to make a Japanese house; parfum Untitled van Maison Martin Margiela; leren kaartenhouder SS1en portefeuille SS3 van Amberebma via Studio Ayqido; blusher van Chanel; ketting met 3D-geprinte hanger van Danielle Vroemen en strikje van Studio Ruig beide via Puha. Rechts: Shirt van Aleksandr Manamis via Sprmrkt; pantalon van Cos; hoed van Études Studio via Puha.
STYLINGTIP: AANDACHT VOOR DETAILS
In een minimalistisch interieur kunnen kleine accessoires een grote rol spelen. Wees daarom altijd kritisch en kieskeurig wanneer je beslist welk boek op tafel komt te liggen, welk parfum op de kaptafel staat en welke ketting je omhangt.
Dat een minimalistische look ook qua kleding relevant is, tonen de nieuwe wintercollecties voor zowel vrouwen als mannen. De Urban Astronaut gaat gekleed in soepel vallende luxe materialen in wit, grijs en natureltinten met accenten in zwart, goud en zilver.
Limited edition-tafel en kruk van Artek inclusief Hoteldesign-boek via SPRMRKT; poef Frank van B&B Italia via Edha; lampen Aron van Bertjan Pot voor Functionals, handspiegel Mirror Mirror als onderdeel van een wandspiegel van Jan Habraken voor Functionals alle via Strand West; kleed Lace it via Mobilia Woonstudio. Broek Hakama van Studio Ayqido; blouse van Studio Ruig; panty van American Apparel; suède schoenen van Cos.
MOOI VERHAAL
Wat maakt een meubelstuk of een lamp interessant? Steeds vaker zoeken we naar objecten met een verhaal of achtergrond; we hebben behoefte aan diepgang in ons interieur. Denk bijvoorbeeld aan de historie van een merk, de duurzaamheid van bepaalde materialen, het bijzondere maakproces of het concept van de ontwerper.
Het Finse bedrijf Artek is zo’n merk met een rijke historie. Dit bekende designbedrijf werd in 1935 in Finland opgericht door architect Alvar Aalto, zijn echtgenote Aino, kunstpromotor Maire Gullichsen en kunsthistoricus Nils-Gustav Hahl. Artek had in die tijd een radicale visie, namelijk om “meubelen te verkopen en een moderne cultuur van wonen te promoten via tentoonstellingen en andere educatieve middelen”. Artek werd één van de meest vernieuwende spelers in de wereld van modern design en bouwt ook vandaag de dag door aan de erfenis van Alvar Aalto. Een object uit de Artek collectie is een meubelstuk voor het leven dat altijd zijn waarde zal behouden.
Credits: Woonmodetrend Urban Astronaut kwam tot stand i.s.m. Eigen Huis & Interieur
Productie en fotografie: Floor Knaapen
Assistentie: Birgit Vredenburg, Kayleigh Martens
Visagie: Aga Urbanowicz voor Moroccan Oil/Angelique Hoorn
Modellen: Daelorian/ Future Faces
Trendwatcher: Monique van der Reijden
Tekst: Monique van der Reijden, Dewi Pinatih
Bron: Perscentrum Wonen, www.woonmodetrends.nl